Свържете се с нас: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

LAPL(A)

Програма за обучение на любители пилоти.

lapl01Лицензът LAPL(A) дава право на притежателя си са да действа без възнаграждение като командир на полет на еднодвигателни бутални самолети, кацащи на твърда повърхност с максимална сертифицирана излетна маса от 2 000kg или по-малка, превозващи максимум 3-ма пътници, така че на борда на самолета никога да няма повече от 4 лица.

Изисквания към кандидатите за започване на обучение:

Минимална възраст – 17г.

Документи, които следва да представи кандидата: копия на диплом за образование /средно или висше/, лична карта, сертификат за медицинска годност Клас 2 /сертификатът трябва да е издаден от европейски специализиран медицински център/.

Програмата за обучение включва:

Инструктаж на кандидата за мерки за безопасност, вътрешни правила и структура на организацията, район на летището, зони с ограничен достъп.

Теоретично обучение

LAPL-t

Продължителност: 120часа, дистанционна форма на обучение и ежеседмични консултации с преподаватели, 9 дисциплини. На кандидата се предоставят програмата за теоретична подготовка и учебници на електронен носител за самоподготовка на английски език с 9-те дисциплини, които се изучават. Кандидатът се запознава с материала самостоятелно като отбелязва всички трудни за усвояване или неясни части от учебните дисциплини. Същите биват разяснени по време на консултациите с преподаватели в АТО. Учебната програма е разделена на седмични периоди като след всеки от тях с кандидата се изпълнява тест за напредъка. След завършване на теоретичното обучение кандидатът сдава вътрешен изпит в АТО „Ратан“ и при успех над 75% получава Сертификат за завършено теоретично обучение за LAPL (A).

За да се лицензира кандидатът трябва да положи 9 изпита пред ГД „ГВА“ на български или английски език. Сесиите с изпити са ежемесечни. Изпитите трябва да бъдат взети до приключване на летателната подготовка.

Летателно обучение – 30:00 летателни часа на самолети P92JS / P2002JF.

На кандидата се предоставят програмата за летателно обучение с разработка на всяко упражнение, карти, AFM на самолетите и други материали на електронен носител.

Летателната програма включва най-общо:

  • Запознаване с типа самолет, на който ще се провежда обучението – планер, двигател, оборудване в кабината, AFM на самолета.
  • Запознаване с програмата на обучение, водене на летателна документация.
  • Запознаване с района на полети на Летище „Долна баня“.
  • Подготовка за полет и предполетни операции.
  • Превозни полети с инструктор.
  • Самостоятелни полети.
  • Подготовка и изпълнение на полети по маршрут VFR.
  • Радионавигационно обучение.

Преди и след всеки полет инструкторът провежда брифинг с кандидата за анализ на подготовката, степента на успеваемост на обучаемия, установяване на грешки и начини за предотвратяването им.

След успешно завършване на летателната програма с кандидата се провежда летателен изпит пред проверяващ инструктор, определен от ГД „ГВА“. По време на летателната проверка с продължителност 01:30 часа, кандидатът трябва да демонстрира уверено излитане, кацане, полет в района на летището и изпълнение на кратък маршрут по VFR, както и правилно водене на радиоразговори.

Лицензът LAPL(A) има дата на валидност, след която притежателят му трябва да подаде заявление до ГД „ГВА“, за да бъде преиздаден, а квалификационната отметка SEP-L трябва да бъде подновявана с летателна проверка 01:30 часа на всеки две години от проверяващ инструктор. В случай, че отметката SEP-L не бъде подновена в срок, кандидатът следва да премине програма за възстановяване на квалификационен клас 03:30 часа и летателна проверка 01:30часа.