Бихме искали да съберем в образи и разказ историята за всички наши обучаеми пилоти.

Всеки възпитаник на АТО Ратан, който желае да стане част от тази книга може да ни изпрати снимка и информация за себе си, която ние ще публикуваме тук.

Успешни полети курсанти!


Роден съм в гр. София и нося любовта към авиацията от малък. Трудно мога да се сетя нещо друго, което да е определяло живота,
колкото летателните професии. Произхождам от семейство, пряко свързано с ВВС и БГА. Внук съм на полк. летец Димитър Андонов Бъчваров - герой от Втората световна война. Немалко мои роднини са отдадени на авиационната кауза и до днешни дни.

Радослав Гайдаров

От завършването на средното си образование съм имал целта да стана авиатор. Опциите пред мен бяха три - да кандидатствам във ВВВУ 'Георги Бенковски', гр. Долна Митрополия, ТУ-София или да отложа реализацията на мечтата си с няколко години. Първият вариант отпадна, заради засиления ми афинитет към гражданското въздухоплаване. Вторият също не бе адекватен, тъй като два набора преди моя отпадна държавната поръчка. Макар и поставен пред несправедлив избор, не спрях да преследвам желанието си.

Започнах трудовата си кариера, паралелно със следването в Германия - бях оперативен служител за голяма немска авиокомпания. Продължих да трупам опит в бранша като представител на водещ европейски превозвач в София и като част от екипа на Летище София, осигуряващ оперативно функционирането на аеропорта.

През 2012 година дойде моментът да започна летателната си подготовка. В предишните години, макар и във вихъра на студентския и трудов живот, отделях немалко енергия в изучаването на различни природни и строго авиационни дисциплини. Имах желанието да започна с масивна теоретична подготовка, надхвърляща минималните изисквания и норми. Започвайки "летенето" имах зад себе си голям ресурс, набавен от различни англоезични, немски и руски четива и учебници. До ден днешен слабост ми е аеродинамиката - от нискоскоростна до трансзвукова.

Проведох щателен анализ на опциите за обучение в страната и Европа, и с чувство на увереност в правилния избор избрах ОЛО "РАТАН" на летище Долна баня, с ръководител летец-пилот инж. Ватко Димитров Бешлиев. Избрах ОЛО "РАТАН" по ред причини. От особено значение за мен бе инструкторския състав и цялостния методичен подход - успях да попивам знания и умения от летци, преподавали в САЩ, летели и летящи на съвременни граждански и военни реактивни самолети, също така имащи безценен опит с ниско скоростни и леки самолети. Чувството да седиш до инструктор на широкофюзелажен самолет, на свръхзвуков изтребител или до пилот с безценен опит в чужбина, или като редови пилот в най-големите родни авиокомпании е еднакво респектиращо и изпълващо.

По време на обучението си летях на самолет Tecnam P-92JS, Tecnam P2002JF, Tecnam P2002JR (RG) Garmin 500, Tecnam P2006T. В допълнение на това съм летял на типове, сред които Cessna 152, Cessna 172RG, Piper Seneca. Смея да твърдя, че самолетите, избрани неслучайно от ОЛО "РАТАН" са съвременни концепции за леки, учебни и туринг самолети. Динамиката на тези ВС придава на начинаещия или напреднал обучаем добри умения. Същевременно, в крак с новите екологични тенденции, можем да кажем, че са най-икономичните и прогресивни в класа си. Надеждността на тези типове се е доказала в стотиците хиляди часове на експлоатацията им из целия свят. ОЛО "РАТАН" разполага със собствена база, лицензиран инженерен и технически състав, което буди допълнително доверия сред летците и гостите на летище Долна баня.

Незабравими спомени от летателното обучение имам много. Никога няма да забравя първия си самостоятелен полет и последвалите ритници по седалището, които не бяха лишени от кинетична енергия. Имам чудесни импресии от маршрутите, но най-много удовлетворение изпитвах от курса за CPL, IR и МЕ. Там успях да се формирам, като истински, бъдещ граждански пилот.

Благодарността ми към ръководния, инструкторския, техническия и административния персонал на ОЛО "РАТАН" ще продължи, колкото и любовта ми към авиацията. Още през първите месеци на обучението ми там станах свидетел на строгия и взискателен нрав на инструкторите, съпътстващ всеки млад пилот. С времето и напредъка си успях да си "изпрося" някоя похвала, но най-ценното е сегашното взаимно и пилотско уважение, и приятелската атмосфера, която срещам всеки път в ОЛО "РАТАН". Никога няма да забравя съветите и огромните знания, които добих от инструкторите си. Знания и умения, силно надвишаващи учебниците за ATPL или конспектите за обучение.

Като граждански пилот в началото на реактивната си кариера, пожелавам на ОЛО "РАТАН" попътен вятър и меки кацания, а на бъдещите и настоящи обучаеми - спорно учене и усвояване, ще се радвам някой ден да летя с все по-млади възпитаници на ОЛО "РАТАН".