Vatko BeshlievВатко Димитров Бешлиев

Роден на 25 август 1954 г.

Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски”, Долна Митрополия, първи випуск граждански пилоти в България.

Професионалната си летателна кариера започва в а/к „БАЛКАН”. Лети на Ту-134 и Ту-154.

Ватко Бешлиев е сред първите командири на Boeing 767, поставили началото на редовните полети на тогавашния Национален превозвач до САЩ, Канада и други далечни дестинации на изток и юг.

Работи като командир и пилот инструктор за редица авиокомпании у нас и в чужбина, сред които “Region Air” ,„Vietnam Airlines”, “Air Algerie”, „България Ер”, „Лао Интернешънъл”.

През 1996 г. Ватко Бешлиев закупува Летище Долна баня и започва осъществяването на идеята за създаване на първото частно летище и учебен център за пилоти в България.

Днес Ватко Бешлиев е Управител на сертифициран учебен център за обучение на любители – пилоти и професионални пилоти, който разполага с модерна база, самолети с отлични летателни характеристики, екип от висококвалифицирани инструктори, техници и инженери и е предпочитано място за качествено и перспективно обучение на млади пилоти.

Извън летателната дейност Ватко Бешлиев е успешен състезател по голф, като купите му и отличията са част от интериора на летището.

Организирал е първата българска регата, участвал е в експедиция до Хималаите.

Председател е на СНЦ Авиореликви, чиято цел е реставрирането и изработването на важни за българската история самолети. С помощта на много съмишленици сдружението изработи точно копие на самолет Албатрос FII, с който е изпълнен първият боен полет в авиационната история над крепостта Одрин. Самолетът беше подарен на авиационния музей в Пловдив.