Свържете се с нас: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Често задавани въпроси

Мога ли да стана пилот преди да съм навършил 18 години?
Може да започнете и завършите пълния курс теоретична и летателна подготовка. Свидетелството ще получите след навърщване на 18 години.
Може ли да разгледаме летището и самолетите?
Да. Летище Долна Баня е частна собственост с ограничен достъп и 24 часова охрана. В предвид дейността на фирмата всички желаещи да се запознаят с предмета на нашата дейност са добре дошли.
Каква е продължителността на курса?
Всичко зависи от Вас, вашето свободно време и амбиции и естествено метеорологичните условия. Нормалната продължителност при стандартна натовареност в удобно за вас време и малко късмет с метеорологичните условия е 2 месеца.
Може ли да се лети през зимата?
При подходящи метеорологични условия полетът в студените зимни дни не е за изпускане!
Мога ли като любител пилот да извършвам търговска дейност?
Не. За да извършвате каквато и да е летателна дейност срещу заплащане е необходимо да притежавате свидетелство за професионален пилот /CPL/.
Може ли със собствен или нает самолет да отида и кацна, където си поискам?
Да. Възможно е на Ваша отговорност на летище или избрана от Вас площадка. Достатъчно е да сте изпълнили изискванията на организацията за изпълнение на полети, дали сте заявили съответния полет и съответно сте получили разрешение.
Мога ли да летя с много лек самолет до Гърция?

Да. Достатъчно е да сте изпълнили следните изисквания:

  • самолетът да е регистриран и оборудван с транспондер;
  • пилотът да разполага с лиценз и отметка в бревета за “Радиотелефонен оператор на английски език”. Посочената отметка се получава след преминаване на курс и изпит пред ГВА.;
  • получено разрешение за кацане в съответната страна;
  • излитане от международно летище
Мога ли да кацна от страна в Европа на Вашето летище?
Съгласно Българското Законодателство първо трябва да кацнете на международно летище с осигурени митница и граничен контрол. След което можете да летите свободно и да кацнете, където поискате, след подаване на полетен план. При напускане на страната са валидни същите правила (излитане от международно летище).
Мога ли с чуждестранен бревет да летя в България на самолети с българска регистрация?
За да летите самостоятелно на ВС с българска регистрация, съгласно ЗГВ трябва да разполагате с “Validation of License”, който се издава след преминат курс от 7 часа теоретична (ЗГВ, УВО) и 3 часа летателна подготовка. Притежателят на лиценз, издаден съгласно изискванията на JAR-FCL може да изпълнява полети и без тази валидация.
Мога ли със свидетелството за пилот, придобито в България, да летя в чужбина?
Считано от 2004г. Българската Цивилна Авиация е член на JAA и бреветите са валидни навсякъде по света. Разбира се, всеки клуб или летищни власти могат да пожелаят предварително да проверят уменията на въпросния пилот.